Hyvä huomioida

Katto -hanke valmisti asunnon hakuvaiheessa hyödyttävän Hyvä huomioda! – listan syksyllä 2016. Lista on Migrin toimesta käännetty useammalle kielelle ja levitetty mm. vastaanottokeskuksiin.

Ota yhteyttä duin.ghazi@moniheli.fi, jos tarvitset tekstit pdf -tiedostoina. Teksti löytyy suomeksi, englanniksi, venäjäksi, ranskaksi, kurdiksi (sorani), arabiaksi, somaliksi, dariksi ja turkiksi.

ASUNNON HAKEMINEN - Hyvä huomioida

Kun haet asuntoa, niin sinun pitää osata arvioida tarkkaan tulosi ja menosi. Näin osaat etsiä itsellesi asunnon, jonka hinta on sopiva.

Kun haet vuokra-asuntoa, sinun pitää usein ilmoittaa tulosi hakulomakkeessa. Laske, paljonko saat rahaa kuukaudessa ja mistä ne tulevat. Selvitä, onko sinulla oikeus Kelan asumistukeen tai Kelan ja kunnan sosiaalitoimen maksamaan toimeentulotukeen. Joissakin tapauksissa voit saada kumpaakin tukea.

Tukeen vaikuttaa usein se, oletko asunnon päävuokralainen vai alivuokralainen. Alivuokralainen on henkilö, joka on vuokrannut osan asunnosta ja maksaa vuokraa päävuokralaiselle.

Tukeen vaikuttaa myös, jos elämäntilanteesi muuttuu. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi opiskelun aloittaminen, avioero, lapsen saaminen ja työpaikan saaminen.

Mieti, kuinka suurta vuokraa pystyt maksamaan, jotta sinulle jää riittävästi rahaa muuhun elämiseen. Vuokran lisäksi asumisen kustannuksia ovat esimerkiksi vesimaksu, sähkö ja kotivakuutus.

Älä ota liian kallista asuntoa, vaikka kohtuuhintaista asuntoa olisi vaikea löytää.

Älä ota asuntoa, johon sinulla ei ole varaa. Jos vuokrat jäävät maksamatta, se voi johtaa vakaviin ongelmiin. Voit saada esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän ja häädön. Molemmat vaikeuttavat asunnon saamista myöhemmin.

Mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa?

Jos jätät laskun maksamatta, sinulle lähetetään useita perintäkirjeitä. Perintäkirjeissä sinua vaaditaan maksamaan lasku.

Jos et maksa laskua tai sovi sen maksamisesta, lasku siirtyy ulosottoon. Saat samalla maksuhäiriömerkinnän.

Maksuhäiriömerkintä on sama asia kuin että menetät luottotietosi. Sen jälkeen luottotiedoissasi on merkintä, että et ole pystynyt maksamaan laskuasi. Merkintä säilyy tiedoissasi yleensä 2–4 vuotta. Jos saat useita merkintöjä, aika voi olla pidempi.

Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa asumiseen?

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, sinun on vaikea saada vuokra-asunto. Monet vuokranantajat tarkistavat vuokralaisen luottotiedot.

Vuokranantajat vaativat yleensä myös, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen. Kotivakuutuksia myyvät vakuutusyhtiöt. Vakuutusyhtiöt eivät usein myönnä kotivakuutusta henkilölle, jolla on maksuhäiriömerkintä.

Jos et maksa vuokraasi, voit saada häädön

Jos et maksa vuokraasi, saat yleensä sekä maksuhäiriömerkinnän että häädön. Häätö tarkoittaa, että asukkaan on pakko muuttaa pois asunnostaan.

Jos saat maksuhäiriömerkinnän jostain muusta syystä kuin siitä, että et ole maksanut vuokraasi, et saa automaattisesti häätöä.

Jos saat häädön siitä syystä, että et ole maksanut vuokraasi, kunnan sosiaalitoimella ei ole velvollisuutta hankkia sinulle uutta asuntoa. Kunnan sosiaalitoimella on kuitenkin velvollisuus hankkia asunto lapsille ja vammaisille henkilöille.

Katso lisätietoja maksuhäiriömerkinnästä Takuu-säätiön sivuilta

Kannattaako asunto irtisanoa?

Jos et ole tyytyväinen asuntoosi tai sen sijaintiin, sinun ei kannata irtisanoa asuntoa ennen kuin sinulla on uusi asunto. Uutta asuntoa voi olla vaikea saada, ja sen löytämiseen voi kulua paljon aikaa. Väliaikainen asuminen tuttavien luona voi muuttua hankalaksi, jos et löydä uutta asuntoa nopeasti.

Hae asuntoa monesta eri paikasta. Älä vaadi liikaa.

Asuntoa voi hakea monista eri paikoista, kuten kunnalta, vuokra-asuntoja tarjoavilta organisaatioilta ja yksityisiltä vuokra-asunnon tarjoajilta. Helsingin seudulla kunnan asuntoihin jonottaa jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Suuri osa asunnon hakijoista tarvitsee asuntoa nopeasti.

Mitä useammasta paikasta haet asuntoa, sen parempi. On myös hyvä, jos et vaadi asunnolta liikaa. Silloin sinulla on paremmat mahdollisuudet löytää asunto. Sinun pitää hakea asuntoa erikseen kaikilta eri asunnontarjoajilta. Hakemus on voimassa yleensä vain noin 2–6 kuukautta. Sen jälkeen asuntoa täytyy hakea uudelleen.

LINKKI: Mistä hakea asuntoa

Hae asuntoa laajalta alueelta.

Helsingin seudulla halvan asunnon löytäminen voi olla vaikeaa. Tutki, mitä asuntoja on tarjolla lähikunnissa. Selvitä samalla, miten lähikunnissa voi liikkua esimerkiksi bussilla.

Voit saada asunnon nopeammin ja halvemmalla pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Jos asut Suomessa jossakin muulla paikkakunnalla ja suunnittelet muuttoa pääkaupunkiseudulle, sinun täytyy ensin löytää asunto.

Helsingin seudulla on usein enemmän työpaikkoja ja opiskelupaikkoja kuin muilla paikkakunnilla. Monet haluavat muuttaa pääkaupunkiseudulle myös siksi, että siellä on heidän tuttaviaan.

Helsingin seudulla on kuitenkin erittäin kova kilpailu asunnoista ja työpaikoista. Myös sosiaali- ja terveyspalveluihin saattaa olla pitkät jonot. Jotta voit saada kunnan palveluita, sinun pitää olla rekisteröityneenä kunnan asukkaaksi. Tämä edellyttää, että sinulla on asunto. Sosiaalitoimi ei yleensä järjestä muualta muuttavalle asuntoa, vaikka henkilö olisi ilman asuntoa.

Kaikki asunnonvälittäjät eivät ole luotettavia

Helsingin seudulla on niin sanottuja pimeitä asunnonvälittäjiä. He välittävät asuntoja ilman lupaa ja laittomasti. Osa pimeistä asunnonvälittäjistä on maahanmuuttajia.

Pimeiden asunnonvälittäjien toimintaan liittyy monenlaisia ongelmia. Ongelmia voivat olla esimerkiksi:

  • Asunto on liian huonokuntoinen asumiseen.
  • Asuntoon on tulossa remontti, eikä siinä voi asua sen takia.
  • Asunnossa on jo virallisesti muita vuokralaisia.

Vaadi aina, että vuokrasopimus ja muut sopimukset tehdään kirjallisena. Pyydä kuitti kaikista maksuista, jotka olet maksanut. Mieti, onko asunnon välittämisestä pyydetty välityspalkkio liian suuri. Riittävätkö tulosi välityspalkkion maksamiseen?

Lainaa rahaa välityspalkkion maksamiseen vain silloin, jos tiedät, että pystyt maksamaan velan takaisin.

Syrjintä on kielletty asunnonhaussa

Suomen lain mukaan ihmisiä ei saa syrjiä heidän etnisen alkuperänsä takia. Tämä koskee myös asumista. Syrjinnän kielto koskee myös yksityishenkilöitä, jotka toimivat vuokranantajina.

Jos epäilet, että sinua on syrjitty esimerkiksi ihonvärisi takia, ota yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutettuun. Muista kuitenkin, että myös vuokranantajalla on oikeuksia. Hänellä on oikeus esimerkiksi edellyttää, että vuokralaisella on riittävät tulot ja kotivakuutus.

SEEKING ACCOMODATION – things you should know (englanniksi)

When seeking accommodation, you will need a clear idea of your income and expenses, in order to look for accommodation with a suitable price.

When applying for rented accommodation, in many cases you will need to state your income on the application form. Work out your monthly income and what it consists of. Find out whether you are entitled to Kela housing allowance and/or income security, and how much these possible types of support will be. You should note that these forms of financial support may be affected by whether you are the main tenant or subtenant of a property, and by changes in your circumstances (for example, the beginning of studies, divorce, having children, or being in work). Think about how much rent you can afford so that, after paying your housing costs (rent, water charge, electricity, home insurance etc.) you will have enough money for other living expenses.

Do not take accommodation which is too expensive, even if affordable housing is hard to find. 

It can be hard to find affordable accommodation in the Helsinki metropolitan area in particular. However, do not take housing which you cannot afford. Unpaid rent can lead to serious and long-term problems, such as payment default entries (credit blacklists – you may be unable to take out loans, for example) and eviction (being forced to move out).

Think carefully before terminating the lease on your current accommodation, even if you are not entirely happy with it. 

First, consider how likely it is that you will be able to find the kind of housing you want at an affordable price, and how long it will take. In general, you should not give up your old accommodation until you know that you have a new place. For example, a temporary stay with friends can easily become problematic if you do not find new accommodation quickly.

 Search for accommodation in as many places as possible and with the widest possible search criteria.

You can look for accommodation in many places, such as from a municipality, non-profit organisations and the private housing market. The more places you look for accommodation and the fewer unconditional requirements you have – relating to the accommodation's equipment and location, for example – the more chance you will have of finding something. You will need to apply for accommodation separately from each housing provider. In most cases, an application is only valid for a certain period of time, so remember to update it.

Search for accommodation from the widest possible area. 

It can be hard to find affordable housing in the Helsinki metropolitan area in particular. It is worth finding out about transport connections and the housing situation in the nearby municipalities, because you may find accommodation much faster and easier outside the Helsinki metropolitan area. 

If you are planning to move to the Helsinki metropolitan area from elsewhere in Finland, you must independently find accommodation first. 

A very large number of people want to move to the Helsinki metropolitan area from other parts of Finland. However, there is very tough competition for accommodation and jobs in the Helsinki metropolitan area, and there may be long queues for social and health services. You must be registered as a resident of a municipality ("municipality of residence") in order to use municipal services. This requires that you have accommodation. The social services do not, in general, arrange housing for people moving from elsewhere, even if a person is homeless.

 Not all estate agents are reliable.  

Because of the housing shortage, so-called 'shadow' estate agents have appeared who do not operate in the appropriate manner. Some of these are immigrants themselves. Make sure in advance that the accommodation is fit for habitation and that you officially have the right to live in it. Demand that all contracts are in writing and that you are given a receipt for all payments you make. You should also be aware that very short-term leases are unusual in Finland; taking a very short-term lease will create a high risk of homelessness if you do not find new accommodation quickly. You should also consider whether the commission the estate agent is asking for is too large. Only borrow money to pay the estate agent's commission if you know you can pay back the debt easily.

Discrimination on the grounds of ethnic origin is prohibited by law, including when people are looking for accommodation. 

The prohibition of discrimination under the Non-Discrimination Act (1325/2014) also applies to individuals who are acting as landlords. This means that a landlord cannot refuse to rent out accommodation to you on the basis of your skin colour, for example. If you suspect that you have been discriminated against, contact the Non-Discrimination Ombudsman. However, the landlord has the right to require the tenant to take out home insurance, pay a deposit (= security deposit) and have sufficient income.

When you obtain rented accommodation, remember to follow the rental agreement and house rules in order to avoid problems.   

Both the tenant's and the landlord's rights and obligations are based on the Act on Residential Leases (Tenancy Act). Rights and obligations are also affected by what is stated on the lease. However, a lease cannot be agreed otherwise than as the law prescribes.

As the tenant, your most important obligations include paying the rent on time and taking good care of the accommodation. If you notice any defects in the accommodation, or any damage is caused, notify your landlord and, if necessary, the property maintenance company (huoltoyhtiö) or property manager (isännöitsijä) immediately. If you notice any insect pests, such as bed bugs, in the accommodation, report these to the property manager immediately. At worst, failure to report such problems can lead to eviction.

RECHERCHE DE LOGEMENT – Bon à savoir (ranska)

Vous devrez avoir une bonne idée de vos revenus et de vos dépenses pour être en mesure de rechercher un logement. 

Lorsque vous faites une demande de location, vous devez souvent déjà indiquer vos revenus dans le formulaire de demande. Déterminez vos revenus mensuels et de quoi ils se composent.Déterminez si vous avez droit à l’allocation logement et/ou à l’aide au revenu de Kela, ainsi que le montant de ces aides, le cas échéant.  Tenez compte du fait que les aides peuvent être affectées par votre position (locataire principal ou sous-locataire) ainsi que par les changements dans votre situation de vie (si par exemple vous entamez des études, divorcez, avez un enfant, prenez un emploi).  Réfléchissez au montant du loyer que vous serez en mesure de payer, pour qu’il vous reste suffisamment d’argent pour vivre après déduction des dépenses de logement (loyer, eau, électricité, assurance multirisque habitation etc.).

Ne prenez pas un logement trop cher, même s’il est difficile de trouver des logements abordables. 

En particulier dans la région de la capitale, il peut être difficile de trouver un logement abordable. Toutefois, ne prenez pas un logement que vous n’avez pas les moyens de payer. Les loyers impayés risquent d’entraîner des problèmes graves et durables, tels que des inscriptions au registre des défauts de paiement ou une expulsion.

Réfléchissez à deux fois avant de résilier le bail de votre logement actuel, même s’il ne vous donne pas entière satisfaction. 

Demandez-vous tout d’abord quelle est la probabilité que vous trouviez un logement suffisamment abordable correspondant à vos souhaits, et au bout de combien de temps. D’une manière générale, vous n’avez pas intérêt à vous défaire de votre logement actuel avant d’en avoir trouvé un nouveau. L’hébergement temporaire chez des amis peut par exemple facilement devenir problématique si vous ne trouvez pas un nouveau logement rapidement.

 Recherchez un logement auprès de nombreuses sources différentes et avec des critères de recherche les plus généraux possibles.

Il existe de nombreuses possibilités de rechercher un logement : par exemple auprès de la commune, d’organismes d’intérêt général et sur le marché du logement privé. Si vous cherchez auprès de plusieurs sources et êtes accommodant en ce qui concerne par exemple l’équipement ou l’emplacement du logement, vous aurez de meilleures chances d’en trouver un. Vous devrez déposer une demande séparée auprès de tous les organismes proposant des logements. La demande n’est généralement valable que pour une durée limitée ; pensez-donc à la mettre à jour.

Recherchez un logement dans une zone la plus vaste possible. 

En particulier dans la région de la capitale, il peut être difficile de trouver un logement abordable. Vous aurez aussi intérêt à examiner les liaisons de transport et la situation du logement des communes voisines, car vous pourrez obtenir un logement nettement plus vite et moins cher en dehors de la région de la capitale.

Si vous avez l’intention de vous installer dans la région de la capitale en provenance d’une autre partie de la Finlande, vous devrez en premier lieu trouver un logement par vos propres moyens. 

Beaucoup de gens souhaitent s’installer dans la région de la capitale en provenance d’une autre partie de la Finlande. Cependant, il y a une vive concurrence pour les logements et les emplois dans la région de la capitale, et il peut y avoir une longue liste d’attente pour les services sociaux et de santé. Pour bénéficier des services de la commune, vous devrez être enregistré comme résident de cette commune (« commune de domiciliation »). Pour cela, vous devrez avoir un logement. Les services sociaux ne fournissent généralement pas de logement à une personne s’installant en provenance d’un autre endroit, même si elle est sans abri.

 Tous les agents immobiliers ne sont pas fiables.  

La pénurie de logements a entraîné l’apparition d’agents immobiliers dits clandestins, en particulier dans la région de la capitale, dont les activités ne sont pas régulières. Certains sont d’ailleurs eux-mêmes des immigrés. Assurez-vous à l’avance que l’appartement est dans un état habitable et que vous avez officiellement le droit d’y habiter. Exigez que tous les contrats soient faits par écrit et exigez un reçu de tous les paiements que vous effectuez. Veuillez noter que les baux très courts ne sont pas courants en Finlande et qu’ils présentent un risque élevé de vous retrouver sans abri si vous ne parvenez pas à trouver rapidement un nouveau logement. Demandez-vous aussi si la commission demandée n’est pas d’un montant disproportionné. N’empruntez de l’argent pour payer la commission que si vous savez que vous serez en mesure de rembourser cette dette facilement.

La discrimination fondée sur l’origine ethnique est prohibée par la loi, y compris en matière de recherche de logement.

L’interdiction de discrimination inscrite dans la loi sur l’égalité (1325/2014) s’applique également aux personnes agissant comme propriétaires.Le propriétaire ne peut donc pas refuser de vous louer un logement sur la base par exemple de la couleur de votre peau.Si vous pensez avoir été victime de discrimination, contactez l’ombudsman à la non-discrimination. Le propriétaire a toutefois le droit d’exiger du locataire qu’il prenne par exemple une assurance multirisque habitation, verse une caution (= garantie de loyer) et ait des revenus suffisants.

Lorsque vous aurez obtenu une location, veillez à respecter les conditions du bail et le règlement de l’immeuble pour éviter tous problèmes.  

Les droits et les obligations du locataire comme du propriétaire reposent sur la loi sur la location des logements d’habitation (huoneenvuokralaki). Ces droits et obligations sont également affectés par ce qui est inscrit dans le bail.Il n’est toutefois pas possible de convenir dans le bail de dispositions contraires à ce que stipule la loi.

Les obligations les plus importantes du locataire sont de payer le loyer en temps et en heure et prendre bon soin du logement.Si vous constatez des défauts dans le logement ou si celui-ci a été endommagé, informez-en immédiatement le propriétaire et aussi, s’il y a lieu, la société de gérance ou le gérant.Si vous constatez la présence dans le logement d’insectes nuisibles tels que des punaises de lit, informez-en immédiatement le gérant.Le manquement à ces notifications peut dans le pire des cas entraîner l’expulsion.

ПОДАЧА ЗАЯВЛЕНИЯ О ПРЕДОСТАВЛЕНИИ ЖИЛЬЯ – Полезные советы (venäjä)

При подаче заявления о предоставлении жилья, Вы должны иметь четкое представление о своих доходах и расходах, чтобы Вы могли найти подходящее Вам по размеру арендной платы жилье.

При подаче заявления о предоставлении наемного жилья Вы, как правило, должны указать свои личные доходы в заявлении. Уточните состав и размер своих ежемесячных доходов. Выясните, имеете ли Вы право на пособие по жилью и/или социальноe пособиe, выплачиваемых KELA, а также размер возможных других пособий. Учтите, что на размер пособий может влиять Ваш статус, как основной наниматель или поднаниматель жилья, а также изменения Вашей жизненной ситуации (например, начало учёбы, развод, появление ребёнка, получение работы и т.д.) Определите максимальный размер арендной платы, который Вы в состоянии выплачивать, чтобы после покрытия необходимых расходов (аренда, вода, электричество, страховка дома и т.д.) у Вас осталось достаточно средств для проживания.

Не возьмите слишком дорогое жилье, даже если Вам сложно найти жилье с умеренной арендной платой.

Особенно в столичном регионе может оказаться сложным найти жилье с умеренной арендной платой. Тем не менее, не возьмите жилье, выплачивать за которое Вы не в состоянии. Неоплаченные суммы аренды могут повлечь за собой долговременные и серьезные проблемы в виде порчи кредитной истории и выселения.

Тщательно подумайте, прежде чем расторгнуть договор аренды нынешнего жилья, даже если Вы не совсем довольны его состоянием.

Сначала подумайте, насколько вероятно, что Вы можете найти желаемое жилье на достаточно выгодных условиях, и сколько на это может уйти времени. Как правило, расстаться со старым жильем не целесообразно, пока Вы не определились с новым жильем. Например, временное проживание у знакомых может стать неудобным, если Вам достаточно быстро не удастся найти новое жилье.

Подайте заявление о предоставлении жилья в максимальное количество разных организаций с максимально неограниченными критериями поиска.

Вы можете подать заявление о предоставлении жилья в различные учреждения, как в муниципальные и городские жилищные организации, общеполезные либо частные организации. Чем больше число организаций, в которые Вы подали заявление, и чем меньше у Вас требований, например, к местоположению или уровню оснащения жилья, тем выше у Вас шансы найти жилье. Вы должны подать отдельное заявление в каждую из организаций, предлагающих жилье. Как правило, заявление действует определенный срок, поэтому не забудьте обновить его.

Подайте заявление о предоставлении жилья с охватом максимально широкой территории.

Особенно в столичном регионе найти жилье с умеренной арендной платой может оказаться затруднительным. Вам также стоит выяснить ситуацию с жильем и транспортными сообщениями в ближних к столичному региону муниципалитетах и городах, так как за пределами столичного региона Вы можете получить жилье значительно быстрее и более выгодно.

Если Вы планируете переезд из других регионов Финляндии в столичный регион, Вам нужно сначала самостоятельно найти себе жилье.

Очень многие хотят переехать из других регионов Финляндии в столичный регион. Однако в столичном регионе идет жесткая конкуренция за жилье и рабочие места, также очереди на социальные и медицинские услуги могут быть длинные. Возможность пользоваться муниципальными и городским услугами предполагает регистрацию в качестве жителя данного муниципалитета/города (местожительство). Это означает, что Вы должны иметь жилье в данном муниципалитете или городе. Как правило, социальные службы не помогают приезжающему из другого региона с жильем, даже если речь идет о человеке, не имеющем жилья.

Не все посредники жилья надежные. 

Из-за нехватки жилья особенно в столичном регионе появлялись т.н. «черные риелторы», деятельность которых не соответствует установленным требованиям. Среди них есть и мигранты. Убедитесь заранее в надлежащем состоянии жилья и в Вашем официальном праве занимать данную жилплощадь. Требуйте, чтобы все договоры были составлены в письменной форме, и чтобы Вы получили чек за все оплаченные Вами суммы денег. Обратите внимание на то, что в Финляндии договоры аренды на очень короткий срок являются необычными, что такие договоры связаны с большим риском остаться вообще без жилья, если Вам не удается быстро найти нового жилья. Также подумайте насчет размера запрашиваемого гонорара за оказание посреднических услуг – не является ли он чрезмерным? Занимайте деньги на оплату услуг посредника только если Вы уверены в том, что можете легко вернуть долг.

Дискриминация на основании этнического происхождения запрещается законом также при предоставлении жилья.

Запрет на дискриминацию, предусмотренный Законом о равноправии (1325/2014), касается и частных лиц, действующих арендодателями. Таким образом, арендодатель не вправе отказаться от сдачи квартиры в аренду, например, на основании Вашего цвета кожи. Если вы подозреваете, что стали объектом дискриминации, обратитесь к уполномоченному по делам равноправия. Арендодатель, однако, вправе требовать, например, оформления нанимателем страховки дома, выплаты суммы гарантийной арендной платы (=гарантийного взноса в счет арендной платы) и достаточного уровня доходов у нанимателя.

Когда Вы получите арендованную квартиру, соблюдайте условия договора аренды и правила проживания, установленные управдомом.  

Права и обязанности как нанимателя, так и арендодателя, основываются на Законе об аренде жилья. При определении прав и обязанностей учитываются также положения договора аренды. При этом положения договора аренды должны соответствовать нормам упомянутого закона.

Основные обязанности нанимателя – своевременное внесение арендной платы и обеспечение надлежащего ухода за жильем. При обнаружении в квартире дефектов или повреждений, незамедлительно сообщите об этом арендодателю и, при необходимости, в обслуживающую компанию или управляющему. При обнаружении в квартире вредителей, как клопов, незамедлительно сообщите об этом управляющему. Неподача заявления может в худшем случае повлечь выселение нанимателя.

MARKA AAD GURI CODSANEYSO-waa in aad fiiro gaar ah u yeelato arimaha soo socda (somali)

Marka aad sameyneyso codsiga guriga waa in aad faham cad ka heysato waxybaaha la xiriira dakhliga ku soo gala iyo kharashaadka kaa baxa, si aad u codsato guri qimihiisu kugu haboon yahay. 

Marka aad guri kiro ah codsaneyso waxaa lagaa doonayaa in foomka codsiga aad ku sheegto dakhliga ku soo gala, sidaa awgeed waa in ay kuu caddahay imisa dakhli ah ayaa bil kasta ku soo gasha iyo meelaha ay ka kala yimaadaan. Waxaa kaloo lagaa doonayaa in aad soo ogaato in aad xaq u leedahay iyo in kale lacagta xafiiska Keladu bixiyo ee kabista ijaarka guriga (Kelan asumistukeen), ama sooshaalka ee degmada (toimeentulotukeen), iyo inta uu dhan yahay cadadka caawimaadda dhaqaalahaasi. Waa in xisaabta aad ku darsataa in caawimaadaas ay saameyn ku yeelan karaan arimaha ay ka midka yihiin, ma waxaad tahay qofka guriga kireysanaaya mise waxaad hoos joogtaa ama kula qoran tahay qofkii kireystaha guriga ahaa, sidoo kale isbedellada xaaladdaada nololeed, (tusaale ahaan, inaad waxbarasho bilowday, furriin, ilmo kuu dhashey, shaqo aad bilowday ). Ka feker kharashka ijaar intee le’eg ah ayaad bixin kartaa, si ay kuugu suurtagasho in marka aad bxiso kharashaadka gurigu u baahan yahay (siida: Ijaarka, biyaha, korontada, ceymiska iwm) ay kuugu soo harto lacag kugu filan oo aad ku maareyn karto waxybaaha kale ee noloshaada la xiriira.

Ha isku qaadan guri qiimihiisu qaali yahay, xitaa haddii ay dhib tahay helitaanka guri ah qiimihii macquulka ahaa ee laguugu talagalay

In aad guri qiimihii macquulka ahaa ee laguugu talagalay ah ka hesho caasimadda iyo agagaarkeeda waxaa dhici karta in ay adag tahay. Si kastaba ha ahaatee ha isku qaadan guri aadan u laheyn hanti aad ku bixiso. Ijaarka oo la bixin waayana waxaa ay kuu horseedi kartaa dhibaatooyin adag oo muddo dheer sii jiitama, sida in lagu geliyo liiska madow iyo in guriga lagaa saaraba.

Si cad uga baaraandeg kahor inta aadan iska kansalin heshiiska guriga aad haatan ku jirto, xitaa haddii aanadba si wanaagsan ugu qanacsaneyn

Marka ugu horeysa ka fikir, sida ay dhab ahaan u hirgali karto iin aad hesho guriga aad dooneyso ee kugu haboon, iyo waqti intee le’eg ayuu arinkaasi qaadan karaa. Si guud ahaaneed marka loo eego, ma ahan in qofku uu iska kansalo gurigiisii hore ee uu deganaa, ka hor inta uu ka ogaanaayo warbixinta guriga cusub. Tusaale ahaan in uu qofku si ku meel gaar ah ula sii deganaado qof ay is yaaqaannaan, waxaa ay isu bedeli kartaa arin dhib keenta, haddii aadan si dhakhso ah ku helin guri cusub.

 Ka codso guriga intii suuragal ah goobo kala duwan, iyo waliba shuruudo dabacsan oo aan adkeyn

Guriga waxaad ka codsan kartaa  meelo kala duwan, sida degmada, hey’adaha aan ganacsiga aheyn iyo kuwa khaaska ah ee suuqyada guryaha. Inaad si dhkahso ah guri ku hesho waxaa ay ku xiran tahay tusaale ahaan, hadba sida aad meelo kala duwan oo dhowr ah uga codsato guriga iyo in dalabaadkaaga ku saabsan arimaha gurigu aanu badneyn oo uu yar yahay, sida goobta gurigu uu ku yaallo iyo xilliga la diyaariyeyba. Waa in aad si kala duwan uga dalbato guriga dhammaan shirkadaha guryaha kireeya. Codsiyada guryuhu waxaa ay shaqeeynayaan oo jiraan muddo gaaban oo loogu talagalay in aan codsigu dhaafin, sidaas awgeed waa in aad xusuusnaataa in aad cusbooneeysiiso codsigaaga.

 Ka codso guriga goobo badan oo kala duwan 

Si gaar ah, in agagaarka caasimadda aad uga hesho guri qiimihiisu yahay kan macquulka ah ee laguugu talagalay waxaa dhici karta in ay adkaato. Sidoo kale waa inaad caddeysato ama ogaato xaaladda guryaha iyo xiriirka gaadiidka dadweynaha ee degmooyinka ku dhow-dhow caasimadda, waayo waxaa suurtgal ah in aad si dhakhso ah guryo badan oo rakhiis ah uga hesho degmooyinka ka baxsan caasimadda.

Haddii aad ka soo guureyso meel Finland gudaheeda ah oo aad caaismadda dooneyso inaad soo degto, waa in adigu si iskaa ah marka hore aad u hesho guriga. 

Dad badan ayaa doonaya in ay ka soo guuraan magaalooyinka kale oo ay caasimadda soo degaan. Si kastaba ha ahaatee caasimadda gudaheeda waxaa ka jira tartan aad u adag oo xagga guryaha iyo shaqadaba ah, tusaale ahaana waxaa laga yaabaa in adeegyada arimaha sooshaalka iyo caafimaadkaba uu safkoodu dheer yahay oo aad in badan laga yaabo in aad sugto. Si aad u hesho adeegga degmadana, waa in aad degmada ka diiwaangashan tahay ka macmiil ahaan ”goobta degaanka”. Arinkaan ah macmiil noqoshada iyo isdiiwaangelintaba waxaa shardi ah in aad degaanka guri ku leedahay. Xafiiska sooshaalkuna sida qaalibka ah wax guri ah uma raadinaayo, umana diyaariyo dadka ka soo guurey gobolada kale, xitaa haddii uu qofku guri la’aan yahay.

Dhammaan dillaaleyda guryaha kireeya ma ahan kuwo la aamini karo 

Dhibaatada guryo la’aanta ah ee jirta awgeed, gaar ahaan caasimadda ayaa waxaa soo baxay waxa loogu yeero dillaaleyda suuqa madow, kuwaasoo shaqada ay qabanayaan ay tahay mid aan waafaqsaneyn nidaamka wadanka. Qaar ka mid ah dillaaleydaas iyaguba waa dad ajaanib ah. Hore isaga hubi in gurigu uu yahay mid hagaagsan oo lagu nolaan karo, wax cillad ahna aanu laheyn, iyo in aad  xaq u leedahay in si rasmi ah aad ugu noolaato halkaas. Codso in dhammaan heshiisyada aad galeyso ay noqdaan kuwo qoraal ah iyo in dhammaan biilasha aad bixiso lagaa siiyo rasiid.

Ogoow, in aanay aheyn arin caadi ah ama wax ka dhaca Finland heshiis guri oo mudadiisu gaaban tahay, arinkaasina uu keeni karo khatar weyn oo ah in guri la’aan ay kugu dhacdo, waa haddii ay kuu suurtoobi weydo in muddo gaaban aad guri ku hesho. Ka feker oo ka baaraandeg in lacagta dillaalnimada ah ee lagaa codsaday ay tahay mid aan habooneyn oo aad u badan iyo in kale.  Soo deynso lacagtaas dillaalka lagu bixinaayo, haddii aad ogtahay oo kaliya in aad awood u leedahay in deyntaas aad muddo gaaban dib isaga bixiso.

In lagugu midab takooro halka aad ka so jeeddo waa arin sharcigu aanu ogoleyn, xitaa marka aad guriga codsaneyso

Sharciga sinnaanta ee diidaya midab takoorka oo tirsigiisu yahay (1325/2014) kaasoo loo dhigey  diidmada takoorka, waxaa uu sidoo kale saameynayaa dadka shakhsiyaadka gaarka ah ee guryha kireeya. Qofka guri kireeyaha ah kuuguma diidi karo inuu guriga kaa kireeyo tusaale ahaan midabkaaga ama halka aad ka soo jeedo awgeed. Haddii aad ka shakiso in lagu takoorayo, waxaad la xiriirtaa qolada qaabilsan arimaha  sinnaanta (yhdenvertaisuusvaltuutettuun). Si kastaba ha ahaatee qofka guri kireeyaha ah waxaa uu xaq u leeyahay in dadka guriga ka kireysanaaya uu ka dalbo in ay u keenaan tusaale ahaan heshiiska ceymiska guriga, lacagta deebaajiga ama dammaanka (=vuokravakuus) iyo in uu soo galo dakhli ku filan.

Marka aad hesho guri kiro ah, xusuusnoow inaad soo qaadato waraaqda heshiiska guriga iyo tan sharciyada degaanka ee shirkadda guryaha, si aad uga gaashaamato in wax dhib ah uu dhaco. 

Xuquuqda iyo waajibaadka ay iska leeyihiin guri kireeyaha iyo qofka guriga laga kireeynayaba waxaa ay ku xusan yihiin sharciga marka la kireynasnaayo guri-degaameedka lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta (huoneenvuokralaki). Waxaa kaloo xuquuqda iyo waajibaadkaba saameyn ku yeelanaaya waxa lagu qorey heeshiiska guriga. Si kastaba ha ahaatee heshiiska guriga laguma qori karo wax aan ka ahayn waxa sharcigu dhigayo.

Waxaa adiga ahaan qofka guriga kireystay kugu waajib ah in ijaarka aad ku bixiso xilligii loogu talagaley, gurigana aad si wanaagsan u daryeesho. Haddii aad wax cillad ah guriga ku aragto, ama guriga wax dhibaato ah la gaarsiiyay sida ugu dhakhsaha badan ugu sheeg qofka ama shirkadda kaa kireysay guriga, ama haddii loo baahdo waxaa kaloo aad u gudbisaa shirkada daryeelka guriga iyo midda ka mas’uulka ah arimaha deegaankaba. Haddii aad guriga ku aragto cayayaanka wax qaniina sida dhiqlaha ama kutaanta oo kale (luteita), waxaad si deg-deg ah ugu sheegtaa shrkadda ka mas’uulka ah arimaha guryaha. Haddii aad dayacdo arinka ah gudbinta warbixintaas, waxaa ay sabibi kartaa in guriga lagaa saaro.

تقاضای مسکن- خوب است که توجه شود (dari)

در وقت درخواست خانه، شما بايد بطور واضح از درآمدها و عايدات مالي و مخارج خود با خبر بوده و معلومات داشته باشيد تا بتوانيد مطابق به بودجۀ مالي خود خانۀ مناسب را برای خود درخواست کنيد.

 

در هنگام درخواست خانۀ بطور معمول شما بايد عايدات مالي خود را در فورمۀ درخواست بنويسيد. مشخص کنيد، که چقدر در يکماه عايدات مالي داريد و از کجا اين عايدات بدست مي آيند. مطمئن شويد، که آيا شما حق برخورداری از کمک هزينۀ مسکن ادارۀ کلا  KELA را شامل مي شويد ومبلغ آن چقدر خواهد بود. توجه کنيد، که آيا شما دريافت کننده ای اصلي هستيد و يا تنها بخشي از آن کمکها را دريافت مي کنيد. همچنين تغييراتي را که امکان وقوع آن در زندگي شما وجود دارد، نيز بايد پيش بيني کنيد( بعنوان مثال، آغاز زندگي محصلي، طلاق، بدنيا آمدن طفل و بچه دار شدن، رفتن به سری کار). اين را مورد توجه قرار دهيد، که تا چه مبلغ کرايه خانه را پرداخته مي توانيد، طوری که بعد از دادن مخارج مسکن (کرايه خانه، پول آب، پول برق، بيمه خانه و غيره) پول کافي برای ديگر مصارف زندگي شما برای تان باقي بمانند.

 

خانۀ را که کرايه اش خيلي بالا باشد، نگيريد، حتي اگر يافتن خانه های کرايي با قيمت های متوسط دشوار باشد.

 

بخصوص در مناطق پايتخت و شهرهای نزديک آن يافتن خانه های کرايي با قيمت های مناسب مشکل است. درهر صورت، نبايد خانه ای را بگيريد، که توان دادن کرايۀ آنرا خودتان نداريد. ندادن کرايۀ خانه ممکن است، که پيامد های خيلي بد و مشکلات و جنجال های طولاني را برای شما در پي داشته باشد، مثلا" ممکن است که نام شما در ليست سياه افرار بد معامله قرار بگيرد و از خانه اخراج گرديد.

پيش از آنکه قرار داد خانۀ خود را فسخ و باطل کنيد، فکر کنيد، حتي اگر از آن کاملا" راضي نباشيد.

اول فکر کنيد، که چقدر امکان آن است، که واقعا" بتوانيد خانۀ دلبخواه خود را به اندازۀ کافي ارزان بدست آوريد و اين کار چقدر وقت مي برد. بطور معمول نبايد از خانۀ خود تا وقتي که اطمينان از خانۀ نو نداريد، دست بکشيد. بعنوان مثال زندگي موقتي در خانۀ  آشنايان مي تواند مشکل زا باشد، چنانچه خانۀ نو زود پيدا نشود.

در صورت ممکن سعي کنيد، که از جاهای مختلف و از طريق های گوناگون درخواست خانه کنيد.

درخواست خانه را مي توان از مکان های گوناگون کرد، مثلا" از شهرداری، از موسسات عام المنفعه و از شرکت های خصوصي خانه های کرايي. هرچه از جاهای زياد تر درخواست خانه کنيد و شرايط و خواسته های خود را در درخواست ها کمتر بگذرايد مثلا" خانه های با امکانات کامل يا مکان و موقعيت خوب، به همان اندازه امکان پيدا کردن خانه برای شما زيادتر خواهد بود. شما از هر مکان بطور جداگانه درخواست مسکن کنيد. درخواست ها بطور معمول برای مدت معيني اعتبار دارد، لذا بخاطر داشته باشيد، که درخواست های خود را در صورت نياز تمديد کنيد.

در صورت ممکن سعي کنيد، که از مناطق مختلف درخواست خانه کنيد.

بخصوص در پايتخت و شهرهای اطراف آن خانه های با قيمت های نسبتا" ارزانتر به دشواری و سختي يافت مي شود. سعي کنيد که از مناطق و شهرهای خارج از مناطق پايتخت نيز درخواست خانه کنيد و از اين طريق امکان پيدا کردن خانه زيادتر است.

در صورت ممکن سعي کنيد که از مناطق مختلف درخواست خانه کنيد.

خيلي ها سعي مي کنند که از ديگر جاها به مناطق پايتخت نقل مکان کنند. در مناطق پايتخت رقابت های سخت برای يافتن خانه و جای کار است. همچنين در خدمات امور اجتماعي و صحي ممکن است، که صف های طولاني وجود داشته باشد. بخاطر اينکه از خدمات شهرداری برخور دار شويد شما بايد بعنوان ساکن شهر در اداره ثبت احوال آن شهر راجستر شويد. (" ساکن شهر"). اين مستلزم و مشروط به داشتن آن است، که شما خانه داشته باشيد. اداره امور اجتماعي بطور معمول مسئوليت تهيۀ مسکن را برای کساني که از جاهای ديگر مي آيند برعهده ندارد، حتي اگر آنها بي خانه باشند.

تمام افراد بانگاه های معاملات مسکن، قابل اعتماد نيستند.

بخاطر کمبود مسکن گفته مي شود که در پايتخت و مناطق اطراف آن افرادی بطور غير قانوني و قاچاقي معاملات خانه را انجام مي دهند که فعاليت های آنها درست و قابل اعتماد نيستند. بعضي از آنها خودشان نيز خارجي هستند. پيش از پيش اطمينان حاصل کنيد که همه چيز خانه برای زندگي درست و آماده است و شما بطور رسمي و قانوني حق زندگي و بود و  باش را در آنجا داريد. تقاضا کنيد که تمام قراردادهای شما کتبي و نوشته شده باشند و از تمام پول های که تحويل مي دهيد رسيد بگيريد. بخاطر داشته باشيد، که در فنلند قرار دادهای کوتاه مدت خانه زياد معمول نيست و چنين اقدامي با توجه به اينکه در مدت کوتاه پيدا کردن خانۀ کرايي مشکل است، خطر بي خانگي را در پي دارد. به اين نيز توجه کنيد که پول کميسيون پيدا کردن خانه زياد بالا نباشد. فقط در صورتي بدنبال گرفتن قرض برای دادن پول کميسيون معامله خانۀ باشيد، که از پس دادن پول قرض گرفته شده اطمينان داشته باشيد و بتوانيد به آساني آن پول را پس بدهيد.

تبعيض و محروم سازی بخاطر گذشتۀ و اصليت کسي در قانون منع مي باشد، همچنين اين شامل درخواست خانه هم مي شود.

قانون برابری  (1325/2014) منع محروميت و تبعيض شامل افرادی نيز مي شود، که بعنوان اجاره دهندۀ خانه فعاليت دارند. کسي که خانه را به کرايه مي دهد، نمي تواند بخاطر تعلقات يک شخص مثلا بدليل رنگ پوست، خانه را به او کرايه ندهد. اگر به چنين مواردی بر مي خوريد و فکر مي کنيد که با شما بر خورد تبعيض آميز شده است با اداره نظارت بر تامين برابری yhdenvertaisuusvaltuutettuun در تماس شويد. در هرصورت صاحب خانه، اين حق را دارد که شرايطي را تعيين کند بعنوان مثال خواستار آن شود که مستاجر برای خانه بيمه مسکن بگيرد، پول پيش بعنوان ضمانت (کرايۀ ضمانتي) بدهد و يا کرايه نشين درآمد کافي داشته باشد.

وقتي خانۀ کرايي را گرفتيد، بخاطر داشته باشيد، که قرار داد خانه را رعايت کنيد و به مقررات اداره مسکن احترام بگذاريد تا اينکه دچار مشکل نشويد.

حقوق و مسئوليت های صاحب خانه و مستاجر يعني کسي که خانه را کرايه نموده است، هردو بر اساس قانون کرايه مسکن مي باشد lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta (قانون کرايه خانه). چيزهايي که در قرار دادخانه نوشته شده است نيز به قانون کرايه مسکن تاثير مي گذارند. البته قرار داد خانه را نمي توان بر خلاف آنچه در قانون نوشته شده است، نوشت.

بعنوان مستاجر وظيفه مهم شما اين است، که کرايه خانه را به موقع و سری وقت بدهيد و خانه را خوب نگهداری و حفاظت کنيد. اگر در خانه، کدام مشکل و يا زياني مشاهده کرديد، آنرا فوری به صاحب خانه اطلاع بدهيد و در صورت ضرورت به تعمير کار يا اداره خانه خبر دهيد. غفلت و سهل انگاری در مسئوليت اطلاع رساني در بدترين شرايط ممکن است که منجر به اخراج از خانه شود.

البحث عن مسكن – ما يجدر أخذه بالحسبان (arabia)

عندما تبحث عن مسكن فغالباً ما يجب عليك أن تعلن عن دخلك في استمارة الطلب. وضّح كمية ومصدر الدخول التي تحصل عليها شهرياً. وضّح أيضاً ما إذا كان لك حق الحصول على معونة دعم السكن من مؤسسة الضمان الاجتماعي (كيلا) Kelan asumistukeen و/أو معونة دعم المعيشة toimeentulotukeen التي يدفعها ايضا مؤسسة الضمان الاجتماعي( كيلا) وعن كمية تلك المعونات المحتملة. خذ بالحسبان العوامل التي تؤثر على المعونات وهي هل أنت المستأجر الرئيسي أم المستأجر من الباطن، كذلك خذ بالحسبان التبدلات التي تحدث في حياتك (كالبدء بالدراسة أو الطلاق أو ولادة طفل أو المداومة على عمل). فكر بكمية الأجرة التي تقدر على دفعها كي يبقى لك بعد تسديد كل تكاليف السكن (الأجرة ورسوم المياه والكهرباء والتأمين الخ ) مبلغاً كافياً لنفقات الحياة الأخرى.

لا تستأجر مسكناً غالياً جداً على الرغم من صعوبة الحصول على مسكن معقول السعر.

قد يكون من الصعب الحصول على مسكن بسعر معقول خاصة في منطقة العاصمة، لكن لا تأخذ مسكناً لست قادراً على تحمله تكاليفه، فقد يؤدي الفشل بتسديد الأجرة إلى مشاكل خطيرة وطويلة الأمد كالتأشير في سجل العجز عن السداد وإلى الطرد من المسكن.

فكر مليّا قبل إلغاء عقد مسكنك الحالي حتى لو كنت غير راض عنه.

فكر أولاً ما هي احتمالات عثورك على المسكن التي تنشده بسعر معقول بالقدر الكافي وما هي المدة التي يستغرقها ذلك. وعلى وجه العموم ليس من المفضل التخلي عن المسكن القديم قبل التأكد من المسكن الجديد، إذ أن المبيت المؤقت عند الأصدقاء مثلاً قد يتحول بسهولة إلى مشكلة إذا لم تعثر على مسكن جديد بسرعة.

ابحث عن مسكن من عدة أماكن وبشروط بحث فضفاضة.

يمكن البحث عن مسكن من عدة أماكن كالبلدية أو هيئات المنفعة العامة أو سوق المساكن الأهلية الخاصة. فكلما كان عدد الأماكن التي تبحث منها على مسكن كبيراً وكلما قلت شروطك كموقع المسكن أو تجهيزاته كلما تحسنت احتمالات عثورك عليه. يجب عليك أن تطلب المسكن بشكل مستقل من كل الجهات التي تعرض المساكن، وانتبه إلى أن الطلب يكون عموماً ساري المفعول لفترة محددة، لذلك يجدر بك أن تتذكر تجديد الطلب.

ابحث عن مسكن من أوسع منطقة ممكنة

قد يكون من الصعب الحصول على مسكن بسعر معقول خاصة في منطقة العاصمة، لذلك يجدر بك استيضاح سبل المواصلات والظروف السكنية في البلديات المجاورة لأنك قد تحصل على مسكن بسرعة أكبر وسعر أقل بشكل ملحوظ من خارج منطقة العاصمة.

إذا كنت تخطط للانتقال من منطقة أخرى في فنلندا إلى منطقة العاصمة، فيجب عليك أولاً أن تعثر على مسكن بمبادرة ذاتية.

يرغب كثير من الناس بالانتقال من مناطق أخرى في فنلندا إلى منطقة العاصمة، لكن المنافسة على المساكن وأماكن العمل في منطقة العاصمة شديدة جداً وقد تكون أدوار الانتظار للخدمات الصحية والاجتماعية طويلة جداً. فلكي تتمكن من الحصول على خدمات البلدية يجب عليك أولاً أن تسجل نفسك كساكن بالبلدية (محلة السكن)، وهو ما يشترط أن يكون عندك مسكن، علماً أن مكتب الشؤون الاجتماعية لا يؤمن مسكناً للمنتقلين من مناطق أخرى حتى لو كان الشخص المنتقل بدون مأوى.

لا يمكن الثقة بكل وسطاء العقارات.

نظراً لقلة المساكن في منطقة العاصمة، فقد ظهر كثير من المكاتب المشبوهة لوساطة العقارات والتي تعمل بشكل غير شرعي، وبعضهم من المهاجرين. تأكد أولاً من أن المسكن صالح للسكن وأن عندك حق رسمي للسكن به. تأكد مسبقاً من تحرير كافة العقود كتابياً ومن حصولك على إيصال عن كل المدفوعات. انتبه إلى أنه ليس من المعتاد في فنلندا عمل عقود إيجار قصيرة الأمد وأن مثل هذه العقود تحتوي على خطر التعرض للتشرد إذا لم تتمكن من إيجاد مسكن جديد بسرعة. فكر أيضاً ما إذا كان أجر الوساطة معقولاً أم كبيراً بشكل غير متناسب. لا تقترض مالاً لدفع أجر الوساطة إذا لم تكن متأكداً من قدرتك على تسديد القرض بسهولة.

التمييز بناءً على الأصل العرقي محرم بالقانون حتى في البحث عن مسكن.

تمس أحكام تحريم التمييز المنصوص عليها بقانون التكافؤ (1325/2014) الأشخاص الفرديين أيضاً الذي يعملون كمؤجّري مساكن. وبالتالي لا يحق للمؤجّر أن يمتنع عن تأجير المسكن لك مثلاً على أساس لون البشرة. فإذا شككت بأنك وقعت ضحية التمييز فاتصل بمكتب مندوب التكافؤ yhdenvertaisuusvaltuutettuun. لكن تذكر أنه يحق للمؤجّر أن يشترط على المستأجر عمل تأمين للمسكن وأن يستلم ضمان الآجار (رهن الآجار) وأن يكون عندك دخل كاف.

عندما تحصل على مسكن أجرة، تذكر وجوب احترام العقد والنظام الداخلي للمبنى السكني كي تتجنب المشاكل.

تستند حقوق وواجبات المستأجر والمؤجّر على حد سواء على القانون الصادر بشأن ايجار واستئجار غرف السكن lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta. كل ما هو مكتوب في عقد الإيجار يؤثر على هذه الحقوق والواجبات، إلا أنه لا يحق الاتفاق في العقد على أشياء مخالفة للقانون.

إن أهم واجب للمستأجر هو تسديد الأجرة في الوقت المحدد والاعتناء بالمسكن. فإذا لاحظت نواقص أو عيوباً بالمسكن، فأعلن عنها فوراً للمؤجّر، وعند الضرورة لمكتب الصيانة أو لمدير المبنى السكني أيضاً، وإذا لاحظت وجود حشرات في المسكن كقمل الفراش luteita فأعلن عن ذلك فوراً لمدير المبنى السكني، وتذكر أن إهمال الإعلان قد يؤدي في أسوء الأحوال إلى الطرد من المسكن.

معلومات إضافية عن عقد الإيجار وحقوق المستأجر: Kuluttajaliiton vuokraopas

(باللغات الفنلندية الواضحة، العربية، الفرنسية، السويدية، الصومالية، الروسية)

http://www.kuluttajaliitto.fi/tietopankki/materiaalipankki/asuminen/

تعليمات عملية للسكن بالأجرة ولصيانة المسكن: Vinkkejä asumiseen -opas

(باللغات الفنلندية الواضحة، العربية، الفرنسية، السويدية، الصومالية، الروسية)

http://www.4v.fi/4v-hanke/materiaalit/oppaat_ja_koulutusmateriaalit/taloyhtioille_ja_asukkaille

داواکردنی خانوو - باشه‌ ئه‌مه‌ بزانیت (sorani)

کاتێک که‌ داوای خانوو ده‌که‌یت، ده‌بێت باش بزانیت که‌ داهاته‌کان و خه‌رجه‌کانت چین بۆ که‌ بزانیت له‌ خانوویێکی کیرای بۆت گونجاو بێ بگه‌ڕیت

 

کاتێک که‌ داوای خانوویێکی کیرایی ده‌که‌یت، ده‌بێت داهاته‌کانی خۆت له‌ سه‌ر فۆرمی داواکاریدا ڕابگه‌یێنیت. ڕوون بکه‌ که‌ مانگانه‌ يارمه تى بو كيرا وه يان پاره ی داهاتی ژیان که داهاته‌کانت چه‌نده‌ و بریتییه‌ له‌ چی. ڕوون بکه‌ که‌ ئایا مافت هه‌یه‌ یار مه‌تیی 

کاتێک که‌ داوای خانوویێکی کیرایی ده‌که‌یت، ده‌بێت داهاته‌کانی خۆت له‌ سه‌ر فۆرمی داواکاریدا ڕابگه‌یێنیت. ڕوون بکه‌ که‌ مانگانه‌ يارمه تى بو كيرا وه يان پاره ی داهاتی ژیان که داهاته‌کانت چه‌نده‌ و بریتییه‌ له‌ چی. ڕوون بکه‌ که‌ ئایا مافت هه‌یه‌ یار مه‌تیی ئه‌و یارمه‌تیانه‌ پێکه‌وه‌ چه‌ند ده‌بێت. با له‌ بیرت بێت که‌ کارتێکردنی ئه‌وه‌ له‌ سه‌ر لایه ن (کیلا )وه ده دريت وه ربگریت و له‌ چه‌ندایه‌تیی یارمه‌تیه‌کان ده‌بێت که‌ ئایا کیراگری سه‌ره‌کی یان بنه‌کییت و هه‌روه‌ها بارودۆخه‌کانی تری ژیانت (بۆ نموونه‌ ده‌ستپێکردنی خوێندکاری، جیابوونی ژنومێرد، بوونه‌وه‌ی منداڵ، کارکردن). فکر بکه‌ که‌ ئایا ده‌توانیت چه‌ند کیرا بیده‌یت بۆ ئه‌وه‌ی که‌ دوای خه‌رجه‌کانی خانووییش (کیرا، پاره‌ی ئاو، کاره‌با، ته‌میناتی ماڵ و هتد.) هه‌ندێک پاره‌ بۆ خه‌رجکردنی تر بۆت بمێنێت

خانووی زۆر گران مه‌گره‌ ته‌نانه‌ت ئه‌گه‌ر په‌یداکردنی خانوویێکی به‌ بوهای گونجاو ئاسانیش نه‌بێت.

به‌ تایبه‌تی له‌ ده‌ڤه‌ری پایته‌خت په‌یداکردنی خانووی به‌ بوهایێکی گونجاو ئاسان نیه‌. به‌ڵام وێره‌ڕای ئه‌وه‌ش خانوویێکی ئه‌وه‌نده‌ گران مه‌گره‌ که‌ نه‌توانیت پاره‌که‌ی بده‌یت. کیرای که‌ نه‌ده‌یت و گیرۆ ببێت بۆت ده‌بێت هۆی کێشه‌ی جددی و درێژخایه‌ن، بۆ نموونه‌ تۆماری کێشه‌ی قه‌رزداری و ده‌رکردنه‌وه‌.

باش فکر بکه‌ به‌ر له‌مه‌ که‌ واز له‌ خانووی خۆی ئێستا بێنیت ته‌نانه‌ت ئه‌گه‌ر به‌ ته‌واوی پێی ڕازیش نه‌بیت.

له‌ سه‌ره‌تا دا فکر بکه‌، ئایا ئاسانه‌ که‌ خانوویێکی به‌ دڵی خۆت و به‌ هه‌رزانی ده‌توانیت په‌یدا بکه‌یت، و بۆ په‌یداکردنه‌وه‌ی چی کاتێک پێویسته‌. زۆر باشتره‌ واز له‌ خانوویه‌که‌ی خۆی کۆن نه‌هێنیت تا خانوویێکی نوێ نه‌گریت. بۆ نموونه‌ نشته‌جێبوونه‌وه‌ له‌ لایه‌ن هاوڕێیان ده‌توانێت به‌ ئاسانی ببێت کێشه‌ بۆت ئه‌گه‌ر زوو خانوویێکی نوێ په‌یدا نه‌که‌یت.

هه‌وڵ بده‌ خانوو له‌ زۆر شوێنه‌وه‌ داوا بکه‌ و تا مومکین بێت به‌ شه‌رت و مه‌رجی زۆر فراوان

ده‌توانیت له‌ شوێنه‌وه‌ داوای خانوو بکه‌یت، بۆ نموونه‌ له‌ شاره‌وانیوه‌، له‌ ده‌زگاکانی خێرخوازه‌وه‌ و له‌ بازاڕی تایبه‌تی خانوووه‌. چه‌ند له‌ زۆرتر شوێن داوای خانوو بکه‌یت و چه‌ند که‌متر شه‌رت و مه‌رجی ڕه‌ها دابنیت بۆ نموونه‌ سه‌باره‌ت به‌ که‌لوپه‌لی ناوماڵ و شوێنی خانوو، شانسه‌که‌ت ئه‌وه‌نده‌ باشتر ده‌بێت که‌ خانوویێک په‌یدا بکه‌یت. ده‌بێت له‌ هه‌ر ده‌زگایێکه‌وه‌ داوایێکی جیاواز بۆ په‌یداکردنی خانوو بکه‌یت. داواکاری زۆرینه‌ی جار ته‌نیا بۆ ماوه‌یێکی دیارکراوه‌، بۆیه‌ له‌ بیر نه‌که‌ داواکاریه‌که‌ت تازه‌ بکه‌وه‌.

تا بتوانیت، داوای خانوو له‌ ده‌ڤه‌رێکی فراوان بکه‌.

به‌ تایبه‌تی له‌ ده‌ڤه‌ری پایته‌خت په‌یداکردنی خانووی به‌ بوهایێکی گونجاو ئاسان نیه‌. باشه‌ بۆ خۆت ڕوون بکه‌یت که‌ هاتوچۆی شارۆچکه‌کانی نزیک و بارودۆخی خانوو له‌ وێ چۆنه‌، چونکه‌ ده‌توانیت له‌ ده‌ره‌وه‌ی ده‌ڤه‌ری پایته‌خت زۆر زووتر و هه‌رزانتر خانوویێک په‌یدا بکه‌یت.

ئه‌گه‌ر به‌ ته‌مایت له‌ شوێنێکی تری فینله‌ندا بار بکه‌یت بۆ ده‌ڤه‌ری پایته‌خت، ده‌بێت له‌ سه‌ره‌تادا بۆ خۆت خانوویێک په‌یدا بکه‌یت.

زۆر که‌س ده‌یه‌وێت له‌ ناوچه‌کانی تری فینله‌نداوه‌ ماڵی خۆیان بار بکه‌ن بۆ ده‌ڤه‌ری پایته‌خت. به‌ڵام له‌ ده‌ڤه‌ری پایته‌خت کێبرکێ و ڕه‌قابه‌تێکی زۆر له‌ سه‌ر خانوو و شوێنی کار هه‌یه‌، و بۆ نموونه‌ نۆره‌کانی بۆ خزمه‌تگوزاریه‌کانی کۆمه‌ڵایه‌تی و ته‌ندوروستی زۆر درێژن. بۆ که‌ بتوانیت خزمه‌ته‌کانی شاره‌وانی وه‌ربگریت، ده‌بێت وه‌کو دانیشتوانێکی شاره‌که‌ تۆمار کرابیت (”شاره‌وانیی ماڵ”). بۆ ئه‌مه‌ش ده‌بێت خانووت هه‌بێت. ده‌زگای کۆمه‌ڵایه‌تی خانوو بۆ که‌سی که‌ له‌ شارێکی دیکه‌ دێت خانوو په‌یدا ناکات ته‌نانه‌ت ئه‌گه‌ر که‌سه‌که‌ بێخانووش بێت.

بڕوا به‌ هه‌موو ده‌لالێکی خانوو مه‌که‌.

به‌ هۆی که‌مبوونی خانی به‌ تایبه‌تیش له‌ ده‌ڤه‌ری پایته‌خت، هه‌ندێک ده‌لالی خانووی په‌یدا بوونه‌ که‌ کاری خۆیان به‌ ڕه‌شی ده‌که‌ن و چالاکیه‌کانیان ڕه‌وا نین. هه‌ندێکیان به‌ خۆشیان کۆچبه‌رن. به‌ر له‌ ئیمزاکردنی کیرا خانوو، دڵنیا به‌ که‌ بارودۆخی خانوویه‌که‌ وا یه‌ که‌ ده‌توانیت تێیدا بژیت و مافی ڕه‌سمیت هه‌یه‌ لێی بژیت. ڕژد به‌ له‌ سه‌ر ئه‌وه‌ که‌ هه‌موو په‌یمانێک به‌ به‌ڵگه‌نامه‌ بێت و له‌ هه‌موو پاره‌یێکی که‌ ده‌ده‌یت وه‌سڵه‌یێکی فه‌رم لێی وه‌ربگره‌. بزانه‌ که‌ په‌یمانی زۆر کورتی کیرا له‌ فینله‌ندا شتێکی ئاسایی یه‌ و مه‌ترسیی ئه‌وه‌ دوروست ده‌کات که‌ بمێنیت بێ خانوو، ئه‌گه‌ر له‌ په‌یداکردنی خانوویێکی نوێدا له‌ کاتێکی کورتدا سه‌رکه‌وتوو نه‌بیت. هه‌روا فکر بکه‌ ئایا ئه‌و پاره‌ی ده‌لالی زۆر گه‌وره‌ یه‌ یان نا. ته‌نیا ئه‌و کاته‌ پاره‌ بۆ بوهای ده‌لالی قه‌رز بکه‌، ئه‌گه‌ر دڵنیایت که‌ ده‌توانیت قه‌رزه‌که‌ت بده‌یته‌وه‌.

فه‌رق و جیاوازیکرن له‌ سه‌ر بنچینه‌ی نه‌ته‌وایه‌تی له‌ داواکردنی خانووشدا قه‌ده‌خه‌ یه‌.

 

قه‌ده‌خه‌ی فه‌رق و جیاوازیکردنی که‌ له‌ یاسای یه‌کسانی (۱۳۲۵/۲۰۱۴) دا نووسراوه‌ هه‌روه‌ها تاکه‌که‌سانی که‌ وه‌کو خاوه‌نی خانووی کیراش له‌خ ئۆی ده‌گرێت. واته‌ خاوه‌نی خانووی کیرا ناتوانێت خانوو به‌ کیرا پێت نه‌دات بۆ نموونه‌ به‌ هۆی ڕه‌نگی پێستت یان سه‌رت. ئه‌گه‌ر گومانت ببێت که‌ فه‌رق و جیاوازی له‌گه‌ڵت کراوه‌، په‌یوه‌ندی بکه‌ له‌گه‌ڵ نوێنه‌رایه‌تیی یه‌کسانی. به‌ڵام خاوه‌نی خانووی کیرا مافی هه‌یه‌ مه‌رجی هه‌بوونی ته‌میناتی ماڵ، کیرای گارانتی (= ته‌میناتی کیرا) و هه‌روه‌ها داهاتێکی کافی وه‌کو مه‌رج بۆ کیراگر دابنێت.

کاتێک که‌ خانووی به‌ کیرا وه‌رده‌گریت، له‌ بیرت بێت که‌ پابه‌ندی په‌یمانی کیرا و په‌یڕه‌وه‌کانی بینا ببه‌، بۆ که‌ کێشه‌ت بۆ دوروست نه‌بن.

ئه‌رکه‌کان و مافه‌کانی کیراگر و کیراده‌ر له‌ سه‌ر یاسای سه‌باره‌ت به‌ به‌کیراگرتنی خانووی ماڵ (یاسای خانووی کیرا) دا دیار کراون. هه‌روه‌ها کارتێکردنی شه‌رت و مه‌رجه‌کانی په‌یمانی کیرا له‌ سه‌ر مافه‌کان و ئه‌رکه‌کان هه‌یه‌. به‌ڵام نابێت که‌ له‌ په‌یمانی کیرا دا شتێک بنووسرێت که‌ دژ به‌ فه‌رمانه‌کی یاسا بێت.

ئه‌رکه‌کانی هه‌ره‌ گرینگی کیراگر ئه‌وه‌ن که‌ له‌ کاتی خۆی دا کیرا بدات و خانوویه‌که‌ باش بپارێزێت. ئه‌گه‌ر ببینیت که‌ عێبێک له‌ خانوویه‌که‌ دا هه‌یه‌ یان خانوویه‌که‌ زیان لێی ده‌که‌وێت، له‌ زووترین کات دا خاوه‌نی خانوویه‌که‌ ئاگادار بکه‌ و هه‌روه‌ها ئه‌گه‌ر پێویست بێت شریکه‌ی چاودێریی خانووش. ئه‌گه‌ر ببینیت که‌ کێز و کێچ که‌ بۆ خانوو زیاندارن هه‌ن، له‌ زووترین کات دا شریکه‌ی چاودێریی خانوو ئاگادار بکه‌. ئاگادارنه‌کردنه‌وه‌ ده‌توانێت ببێته‌ هۆی ده‌رکردنه‌وه‌ له‌ خانوووه‌.