Maailma kylässä -festivaalilla keskusteltiin hämäristä vuokranvälittäjistä

Maailma kylässä -festivaalilla keskusteltiin hämäristä vuokranvälittäjistä
Katto-hanke osallistui viikonloppuna Maailma kylässä -festivaaliin Monihelin koordinoimassa Moninainen Suomi -teltassa ja järjesti sunnuntaina paneelikeskustelun “1000 euroa tiskin alta – maahanmuuttajat hämärien vuokranvälittäjien kohteena” -paneelikeskustelun, jossa näkemyksiään ajankohtaisesta aiheesta esittivät vanhempi konstaapeli Marianne Mela Helsingin poliisin ennaltaehkäisevästä yksiköstä, Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sekä kokemusasiantuntijat Hussain (Afganistan) ja Fayez (Syyria).

Kokemusasiantuntijat kertoivat, että hämäriä vuokranvälittäjiä käytetään, vaikka riskit olisivat tiedossa, koska asunnon saaminen muuta kautta tuntuu lähes mahdottomalta. Poliisin edustaja totesi, että kyse on haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden hyväksikäytöstä, vaikka petosrikoksen tunnusmerkit eivät täyttyisikään. Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että maahanmuuttajien pitäisi nykyistä paremmin kyetä saamaan vuokra-asunto tavallisen asunnonhaun kautta. Avainasemassa on usein hakijan suomen kielen taito tai sen puute, koska vuokranantajat haluavat vuokralaisen, jonka kanssa heidän on helppo asioida.