Lehdistötiedote: Asunnottomien Yö -päivätapahtuma Kontulassa 17.10.2017

Suomessa viedetään Asunnottomien yötä 17.10. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna ympäri Suomen yli 25 kaupungissa järjestetään tapahtumia yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleville; tarkoituksena nostaa esille asunnottomien todellisuutta.

Yksi päivän tapahtumista järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kontulassa. Kontulan päivätapahtuma keskittyy erityisesti maahanmuuttajien kohtaamiin ongelmiin asuntomarkkinoilla. Tilastojen mukaan Suomen yli 7000 asunnottomasta joka neljäs yksinasuva asunnoton on maahanmuuttajataustainen ja asunnottomista perheistä yli puolet edustaa kyseistä ryhmää. Asunnottomuuden kanssa työskentelevät tahojen mukaan tilastojen ulkopuolelle jää vielä satoja, ellei tuhansia ihmisiä. Helsinki ei esimerkiksi tilastoi romanien asunnottomuutta, eivätkä kaikki EU -kansalaiset näy rekistereissä. Tilastot eivät myöskään näytä maahanmuuttajien usein kohtaamia haasteita, kuten syrjintää asuntomarkkinoilla ja hämärien asunnonvälittäjien toiminnan lisääntymistä.

Asunnottomien Yön -päivätapahtuma Kontulassa koostuu yhteiskunnallisesti heikossa asemassa oleville henkilöille järjestetystä ruokatarjoilusta, hiustenleikkauksista sekä vaatejakelusta, maahanmuuttajille suunnatusta asuntohakuklinikasta ja järjestötorista sekä kaikille avoimista taidetyöpajoista ja keskustelutilaisuuksista. Kontulan K-marketin eteisessä klo 13.30 – 17.00 järjestettyjen keskusteluhetkien myötä tuodaan esille, miksi laittomat toimijat löytävät tilaa liikkua pääkaupunkiseudulla ja mitä voidaan tehdä tämän ilmiön estämiseksi. Mukana ovat SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma, Vasemmistoliiton Musta Leijona Suldaan Said Ahmed, kokemusasiantuntija sekä asiantuntijoita Sininauhasäätiöstä, Takuu säätiöstä, Helsingin pelastusliitosta ja Suomen Vuokranantajista.

Kontulan tapahtuman koordinoi Moniheli ry:n hallinnoima ja STEAn rahoittama Katto-hanke, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä maahanmuuttajien asunnottomuutta. Tapahtuman toteuttavat Helsingin kaupungin Kontulan Lähiöasema, Symppis sekä Kontulan D-asema (Helsingin Diakonissalaitos). Työpajoja vetävät paikalliset taiteilijat Heidi Hänninen ja Maria Baric Company.

Kontulasta lähdetään Asunnottomien Yön -päätapahtumaan, jossa Kontulan työpajoissa kerätyt toiveet pääsevät osaksi Maria Baric Companyn Toiveiden taivas  -tuliesitystä, joka nähdään Dallape-puistossa klo 19.00.

Tapahtuman Facebook-sivu löytyy tästä Asunnottomien Yö -päivätapahtuma Kontulassa

Lisätietoa antaa Katto-hankkeen projektikoordinaattori Melis Ari-Gurhanli p. 050 309 3925, melis.ari@moniheli.fi