Tee kirjallinen vuokrasopimus

Tee aina kirjallinen vuokrasopimus. Älä suostu suulliseen sopimukseen, vaikka pitäisit vuokranantajaa luotettavana. Mahdollisessa riitatilanteessa et pysty todistamaan suullisen sopimuksen ehtoja.

Tee aina kirjallinen vuokrasopimus vuokranantajan kanssa. Silloin pystyt todistamaan, mitä olet sopinut. Huolehdi, että vuokrasopimukseen kirjoitetaan kaikki se, mitä sovitte.

Muista, että sinun on saatava vuokrasopimuksesta oma kappale. Jos vuokraehtoja muutetaan myöhemmin, muutokset pitää kirjoittaa selkeästi kaikkiin sopimuskappaleisiin.

Vuokrasopimukseen kirjoitetaan esimerkiksi,

  • kuinka kauan vuokrasopimus on voimassa (onko vuokrasopimus voimassa toistaiseksi vai määräajan)
  • kuinka suuri on vuokra
  • millä perusteella vuokraa voidaan korottaa.

 

Älä allekirjoita vuokrasopimusta liian aikaisin

Älä allekirjoita vuokrasopimusta, ennen kuin olet nähnyt asunnon. Jos joku vuokranantajan asettamista ehdoista tuntuu liian kovalta, selvitä ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, onko ehto lain mukainen.

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta

Selvitä myös ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, onko taloon tulossa isoja remontteja. Jos taloon on tulossa esimerkiksi putkiremontti, talossa ei voi yleensä asua sen aikana.

Kuluttajaliiton neuvontapalvelu

Kuluttajaliiton neuvontapalvelu auttaa vuokrasopimukseen liittyvissä asioissa.

Vuokralainen voi ottaa alivuokralaisen. Tällöin tehdään alivuokrasopimus.

Jos olet asunnossa vuokralaisena, voit antaa siitä osan vuokralle toiselle henkilölle. Henkilöä, joka asuu vuokralla toisen asunnossa, on alivuokralainen. Asunnon päävuokralainen ja alivuokralainen tekevät keskenään alivuokrasopimuksen.

Voit vuokrata asunnostasi toiselle henkilölle korkeintaan puolet. Et tarvitse tähän lupaa omalta vuokranantajaltasi, mutta vuokranantajalle ei saa aiheutua tästä haittaa.

Se, oletko asunnon päävuokralainen vai alivuokralainen, voi vaikuttaa siihen, minkä verran saat tukea asumiskustannuksiin. Selvitä oikeutesi asumistukiin Kelasta ja kunnan sosiaalitoimistosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.