Riidat naapurin kanssa

 

Hyvät suhteet naapureihin ovat tärkeitä ja lisäävät viihtyisyyttä. Sinun ja naapureittesi ei tarvitse olla ystäviä – riittää, että tulette toimeen keskenänne.

Voit edistää hyviä suhteita naapureihin, kun olet kohtelias muita asukkaita kohtaan. Naapureihin voi yrittää tutustua paremmin esimerkiksi pihatalkoissa.

Riidat selviävät puhumalla

Joskus naapurien kanssa saattaa tulla riita. Aina riidan syy ei ole selvä. Sinulla ja naapurillasi voi olla aivan eri käsitys riidan syystä.

Muista, että et voi vaikuttaa suoraan naapurisi asenteeseen tai käytökseen. Voit vaikuttaa vain omaan asenteeseesi ja käytökseesi.

Yritä selvittää asiat puhumalla niistä rauhallisesti ja asiallisesti kasvokkain. Onko naapurisi ehkä ymmärtänyt jotain väärin? Onko hän loukkaantunut jostain? Oletko ehkä itse vahingossa toiminut tavalla, joka kielletään taloyhtiön järjestyssäännöissä? Miten voisitte toimia jatkossa niin, että te kumpikin olisitte tyytyväisiä?

Joskus naapuri voi kieltäytyä puhumasta kanssasi tai puhumisesta ei ole hyötyä. Tällöin voi olla hyvä hakea apua ulkopuoliselta taholta. Apua antavat esimerkiksi Naapuruussovittelun keskus http://www.naapuruussovittelu.fi/ tai kunnallinen sovittelutoimisto https://www.thl.fi/fi/web/paatoksenteko-talous-ja-palvelujarjestelma/lainsaadanto/rikos-ja-riita-asioiden-sovittelu/yhteystiedot.

Kirjallinen varoitus on vakava asia

Jos naapurit tekevät sinusta valituksia, eikä asiaa selvitetä, sillä voi olla vakavia seurauksia. Jos saat kotiisi kirjallisen varoituksen esimerkiksi häiritsevästä käyttäytymisestä, suhtaudu asiaan vakavasti. Jos asiaa ei selvitetä, voit jopa saada häädön asunnostasi. Häädön voi saada myös omistusasunnosta.

Voit myös itse ottaa yhteyttä isännöitsijään ja tehdä valituksen, jos naapurit käyttäytyvät sinua tai perhettäsi kohtaan huonosti tai vihamielisesti. Kaikenlainen syrjintä on kielletty.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.