Asunnon kunnossapito ja turvallisuus

Sinulla on velvollisuus pitää hyvää huolta vuokra-asunnostasi. Asunto ei saa vaurioitua tai rikkoutua.

Kerro heti vuokranantajalle, jos asunto vahingoittuu. Kerro vuokranantajalla myös, jos huomaat asunnossa vikoja tai puutteita. Jos on tarpeen, ilmoita asiasta myös huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle.

Jotkut asunnon viat johtuvat tavanomaisesta kulumisesta. Se tarkoittaa, että viat ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa. Vuokralainen on asunut asunnossa normaalisti, mutta asunto on kulunut asumisen aikana. Vuokranantaja korjaa yleensä itse tällaisen vian. Et joudu maksamaan korjauksesta.

Jos vika on esimerkiksi lämmityksessä, ilmanvaihdossa tai liittyy vesiputkiin ja viemäreihin, vian korjaamisen maksaa yleensä taloyhtiö.

Jos vika aiheutuu kuitenkin sinusta tai vieraistasi, sinun täytyy maksaa vian korjaus vuokranantajalle.

Jos et tiedä, kenelle jotkut asunnon kunnossapitoon liittyvät asiat kuuluvat, kysy rohkeasti. Jos asut vuokra-asunnossa, voit kysyä asiaa vuokranantajalta. Jos asut omistusasunnossa, voit kysyä asiaa taloyhtiön isännöitsijältä.

 

Huolehdi siisteydestä

Sinun pitää huolehtia myös siitä, että asunto on siisti ja puhdas. On tärkeää, että esimerkiksi jätteet viedään pois asunnosta. Näin ne eivät ala haista tai houkuttele tuhohyönteisiä.

Jos huomaat asunnossasi tuhohyönteisiä, kuten luteita, ilmoita niistä heti isännöitsijälle. Tämä on tärkeää, koska luteet leviävät helposti asunnosta toiseen. Tuhohyönteisistä voi tulla suuri ongelma taloyhtiölle.

Sinun täytyy huolehtia myös siitä, että asunnossa ei tapahdu onnettomuuksia, esimerkiksi tulipaloa tai vesivahinkoa. Kodinkoneita, WC:tä ja kylpyhuonetta pitää käyttää oikein. Huolehdi myös, että ne ovat kunnossa. Jos vahinko kuitenkin tapahtuu, ilmoita siitä heti.

Lisätietoa:

Lisätietoa asunnon tavanomaisesta kulumisesta ja asunnon siivoamisesta:
Ohjeistus, jonka ovat laatineet yhdessä Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto, Isännöintiliitto, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto, vuokranantajien ja vuokralaisten yhdistykset ja Suomen Kiinteistöliitto.

Tutustu myös seuraaviin ohjeisiin:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.